Ererondje, verslag Rijperkerk 2 - Kollum 2, 16 maart 0-2

De grijze, koude zaterdagmiddag kleurde zaterdag voor een paar uren oranje. Koploper Kollum 2 was op bezoek bij Rijperkerk 2 en het was een beladen wedstrijd want een mogelijk kampioenschap stond op het spel. Een middenveldduel met schaarse kansen in de eerste helft, hard was het van beide kanten wel maar dat hoort erbij. In die eerste helft liep aan de overkant de grensrechter van Kollum gedwee met de vlag in de hand mee, zoals gezegd, veel had hij niet te doen.

Dat vond de in een glad Zeemanpak gestoken ‘grens’ zelf kennelijk ook want in die tweede helft leek hij meer op een meelevende supporter dan op een vlaggenist die vooral de buitenspellijn moet bewaken. Dit leverde hilarische taferelen op, bij een blessure van een van de oranjehemden was hij eerder dan wie ook als een soort ongediplomeerde waterzakdrager bij de soms kermende speler. De harde supporterskern van Rijperkerk informeerde voorzichtig of hij misschien de trein naar de GGZ in ‘Frjentsjer’ had gemist en de vlaggenist reageerde niet geheel zonder humor met de opmerking dat hij zijn medicijnen vandaag nog niet had ingenomen. Het ziekenfondsbrilletje leek die opmerking te onderstrepen.

Wat partijdigheid betreft stond hij niet alleen, ook de oranje dug-out liet zich horen en zagen, zonder ziekenfondsbrilletje, alleen maar harde overtredingen van de thuisploeg. Natuurlijk droeg middenvelder Erwin Veenstra zijn steentje bij om die stemming er een beetje in te houden. Moeiteloos slaagde hij erin tien oranjehemden tegen zich in het harnas te jagen, geliefd als een Amerikaanse militair in Noord-Vietnam in oorlogstijd  en dat is dan ook weer een verdienste.

Toen Kollum de eerste treffer maakte was de schutter van plan zich zoals gebruikelijk uitgebreid te laten feliciteren door zijn middenvelders, plotseling dook echter het Zeemanpak op en maakte een onhandig, ietwat stuiterend ererondje alsof hij de schutter was. Dit was zelfs de zachtmoedige leidsman in het zwarte pak te gortig en hij vermaande de ‘grens’ voorzichtig. Natuurlijk had hij hem moeten aanpakken zoals manager Alex Ferguson van Manchester United doorgaans doet bij tegensprekende sportjournalisten: ‘jij komt vandaag niet meer aan de beurt, hoe hard je ook vlagt’.

Naar alle waarschijnlijkheid zal Kollum 2 straks de kampioensvlag hijsen, ben benieuwd wie dan voorop loopt bij het ererondje.

Rynk Bosma