mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Fysio 058


De toppers van de HRC A1 en A2  
 
Vrijdag 27 december 2012 was het zover. Na een intensieve voorbereiding bestaande uit een viertal trainingen in de kleine sporthal in Noardburgum, zoals altijd uitstekend geregeld door de niets aan het toeval overlatende Willem Veenstra, moesten de A1 en de A2 van de HRC aantreden in de Westermar in Burgum voor het traditionele kerstzaalvoetbaltoernooi.

Waren er in het begin bij de spelers misschien nog wat kritische geluiden over de kleine trainingszaal en de mogelijkheden om in een kleine zaal te moeten en kunnen trainen, achteraf blijkt die kleine zaal een gouden greep van het bijna onafscheidelijke trainers- en leiderstrio Oane de Jong, Willem Veenstra en de voor deze dag tot koffiejongen gebombardeerde Geert Andringa. In die kleine zaal leren de spelers van de A1 als geen ander spelen in en op de kleine ruimte.

Het illustere trainerstrio was in de voorbereiding getuige van de mooiste combinaties op de vierkantemeter op basis waarvan ze grote verwachtingen mochten hebben op een fantastische prestatie van de bijna senioren. Maar komen dromen ook uit of heeft Marco Borsato toch gelijk als hij zingt dat dromen bedrog zijn?

Onbegrijpelijk dat deze fantastische spelers tot nu toe op het veld nog maar weinig punten hebben weten te sprokkelen, want de HRC, samengesteld uit jongens van zowel de verenigingen vv Hardegarijp als de vv Rijperkerk die door de samenwerking vrienden voor het leven zijn geworden, barst van de kwaliteit.

De samenstelling van de beide teams in een A1 en een A2 was lastig. Alle spelers maar ook beide keepers waren en zijn zeer aan elkaar gewaagd. Bovendien konden wij een beroep doen op de al in het eerste elftal van de vv Rijperkerk spelende A-junioren Jens Bakker en Friso Jorna. Gelukkig maar want door een vijftal afwezige spelers was dit de enige manier om toch met 2 teams aan de start te verschijnen.

De dag van de waarheid

27 december dus. ´s Ochtends om 09.00 uur: aanvang van het toernooi. De A1 begint tegen de meest lastige tegenstander van deze dag, de tegenstander die twee jaar terug bij de B1 nog zorgde voor de ongelukkige uitschakeling op de valreep: BBC A1 (voor de minder ingewijde voetballiefhebber, BBC is dejeugdafdeling van de voetbalverenigingenvv Bergum en BCV).

HRC A1 begint uitstekend aan de wedstrijd waarin twee gelijkwaardige ploegen een mooie en vooral spannende partij op de mat leggen. HRC A1 combineert vlot maar laat zien dat het in de omschakeling kwetsbaar is. Meer dan eens verschijnt BBC A1 in een 3-tegen-1-situatie voor de goalie Albert Alma, maar die weet lang zijn doel schoon te houden. De wedstrijd is zo spannend dat de verslaggever, die overigens pas achteraf deze functie krijgt toebedeeld, niet meer exact weet hoe de doelpunten tot stand kwamen. Bijna zeker is de verslaggever wel over het feit dat beide doelpunten van de HRC A1 door Anne Epema, die zich in de zaal als een vis in het water voelt, voor zijn rekening werden genomen: 2-0.

Tegen het einde van de wedstrijd scoort BBC: 2-1. Met nog tweeëneenhalve minuut op de klok is Rudolf Beimers nieuwsgierig naar de kleur van een gele kaart. De prijs die hij betaalt voor zijn nieuwsgierigheid is een tijdstraf van 2 minuten en een vrije-trap-tegen op nog geen 7 meter van de goal. Het loopt iedereen dun door de broek en de spanning op de tribune loopt hoog op. Maar de HRC A1 houdt stand en heeft de eerste 3 belangrijke punten in de tas (dezelfde tas waar de na de laatste veldwestrijdvhelaas de nog niet ge

Uiteraard verdienen de spelers de meeste creditsvoor het goede begin maar de HRC prijst zich de laatste jaren gelukkig met haar ook nu weer trouwe volgelingen uit zowel Hardegarijp en Rijperkerkdie gebroederlijk en op het oog onafscheidelijk de sportieve prestaties van beide teams volgen. Hulde en dank!

Daarna is het de beurt aan de A2. Misschien goed om te weten dat dit team bestaat uit Erwin Bornop de goal (hij zou in de eredivisie van de handbalcompetitie beslist een contract krijgen), David Spoelstra (die in de zaal menigeen heeft verrast door zijn technische ‘skills’ en oog voor de goal), Tijmen Schagen (gezegend met veel overzicht en inzicht), Stanley Veenstra (die opnieuw bewees waarom zijn naam is gegeven aan het gelijknamige mes want hij sneed letterlijk en figuurlijk als een mes door de vijandige linies) en JildertHayma (misschien wel de verrassing van de dag door zijn doelpunten maar vooral door zijn capaciteiten om de bal even vast te houden en een beslissende pass te geven).

Later op de ochtend, nadat de eerste wedstrijd door de A2 van het sterke BBC A2 met- ik meen- 2-0 is gewonnen, sluit Daniel van’t Zandaan bij het team dat de eerste wedstrijd van maar liefst 16 minuten zonder wissels heeft moeten spelen. Daniel –eerder op die ochtend net geslaagd voor zijn theorie-examen voor het rijbewijs- liet zien dat hij op het voetbalveld een uitstekende verkeersregelaar is die niet schroomt de voorrang voor zich op te eisen.

Hoe dan ook, de A2 van de HRC won door doelpunten van volgens mij alle spelers (uitgezonderd van de keeper die is geboren als doelman (Born)) eerst van BBC A2 maar daarna ook moeiteloos van Jistrum A1 (3-0) en de VC Trynwâlden A2 (ook 3-0 volgens mij). Hierdoor stond de A2 in de finale!

De A1 bestaande uit Albert Alma, Friso Jorna, Jens Bakker, Jacob Andringa, Rudolf Beimers en OaneEpema had het lastiger want na de gewonnen wedstrijd tegen BBC A1, overklaste de A1 met speels gemak SC Veenwouden A1 (7-2) en was een gelijkspel tegen VC Trynwâlden A1 voldoende om de eindstrijd te halen tegen de later bekend geworden tegenstander HRC A2.

Lang leek er tegen VC Trynwâlden geen vuiltje aan de lucht want HRC A1 domineerde de wedstrijd, kwam met 1-0 voor en creëerde veel kansen om er bijna evenzoveel opgelegd te missen. Tja, en als je zelf de kansen mist dan weet je dat de voetbalwetten dicteren dat de doelpunten aan de andere kant vallen. Na de niet verdiende 1-1 sloop de twijfel in het spel van de A1 en de 1-2 was een feit. De uitschakeling is dichtbij. Maar de inzet bleef goed en uit een snelle aanval weet de HRC A1 twee minuten voor tijd de dik verdiende gelijkmaker te scoren. In de allerlaatste seconde van de wedstrijd is de VC Trynwâlden nog dicht bij het winnende doelpunt maar er zit nog net een HRC-been tussen het schot van de aanvaller van de tegenstander, waardoor de bal niet meer dan 10 centimeter naast het doel van Albert verdwijnt. 2-2 is de eindstand.

De Finale

Met die eindstand wordt het droomscenario werkelijkheid. De beste A-junioren van Tytsjerksteradiel spelen de finale: HRC A1 tegen HRC A2.

Terwijl de finale over het algemeen het slotspektakel is zie je dat die spanning nu minder is. Wat de uitkomst ook is, de HRC gaat op 5 januari 2013 naar Franeker voor de Friese finales. Je ziet aan de sportieve strijd tegen elkaar dat de jongens het elkaar onderling gunnen. Prachtig!

Uiteindelijk wint de A1 de finale zeer verdiend van de A2 door een doelpunt van Jens Bakker. Iedereen is na afloop blij en tevreden over de prestaties van zichzelf en hun team. En dat is terecht.

De kracht van een team

Als verslaggever ben ik deze dag getuige geweest van twee teams die boven zichzelf wisten uit te stijgen, niet alleen door hun individuele fantastische prestaties maar vooral door hun wil om samen te werken, de wil om samen wat te bereiken, de wil om over de eigen schaduw heen te stappen en te kiezen voor de ‘assist’ in plaats van zelf het doelpunt willen scoren. Geweldig!

Als verslaggever schiet mij het filmpje op YOUTUBE in herinnering “the power of a team”…te downloaden op

www.youtube.com/watch?v=AOBthOPuw2U(control + klikken voor koppeling)

Wat verschrikkelijk jammer zeg ik als neutrale verslaggever dat aan de o zo mooie samenwerking van de jeugd in HRC-verband binnenkort een einde lijkt te komen. Of gaat het besef van de kracht van het team (power of a team) nog winnen van de emotie die al zo vaak in de geschiedenis een slechte raadgever blijkt te zijn geweest. Waar een wil is, is een weg. Kijk naar het filmpje: mensen kunnen nog veel leren van ganzen is mijn boodschap voor 2013.

De Finale: 5 januari in Franeker: komt allen!

Hoe dan ook: op 5 januari speelt de HRC A1 de Friese finales in Franeker. Wie weet wat voor moois ons nog te wachten staat. Voor mij is één ding zeker: dit team is tot grootse prestaties in staat!